Puškinovo nám. 2
Praha 6
160 00
tel: 233 339 794
e-mail
SPECIALIZOVANÁ ORDINACE PRO ONEMOCNĚNÍ ŽILNÍ
Vážení pacienti, jsme velmi potěšeni, že jste otevřeli naše stránky a chcete tak řešit Vaše zdravotní

čti více

Novinky

Prevence

Trpíte pocitem těžkých nohou, jejich bolestmi či otoky ?
Víte, že toto jsou nejčastější příznaky chronické žilní insuficience ?
Věnujte pozornost následujícím radám.
Vedle užívání léků, které Vám předepsal lékař, můžete i Vy sami udělat mnoho pro zlepšení svého zdraví.

plakát

1. Noste kompresívní punčochy. Dlouhodobé denní používání zdravotních punčoch zabraňuje vývoji otoku.

2. V případě upoutání na lůžko (při těžkém onemocnění, po operaci apod.) používejte kompresívní punčochy i vleže v posteli.

3. Předcházejte dlouhodobému stání a sezení. Při dlouhých cestách dopravním prostředkem se občas projděte, nebo dělejte cviky chodidly. Dlouhé cesty autem prokládejte přestávkami.

4. Jestliže se stání nebo sezení nemůžete vyhnout, provádějte při něm alespoň pohyby dolními končetinami (např. přešlapování, stoupání na špičky aj. )

5. Usilujte o dostatek pohybu. Dle Vašich schopností a zálib provozujte vhodný sport (turistika, plavání, jízda na kole apod.) Sporty typu těžké atletiky (vzpírání apod.) jsou méně vhodné. O jejich vhodnosti se poraďte s lékařem.

6. Předcházejte úrazům v denním životě zejména při sportu. Pokud užíváte léky, může Vám i menší zranění způsobit velké modřiny nebo špatně stavitelné krvácení.

7. Předcházejte poraněním pokožky na dolních končetinách. Nenoste těsnou obuv, škrtící ponožky ani jiné oblečení, omezující krevní oběh. I malá oděrka může způsobit zanesení infekce a špatné hojení.

8. Pečujte o pokožku - snažte se, aby pokožka na postižených končetinách nebyla suchá. Používejte pleťové nebo hydratační krémy.

9. Vyhledávejte příležitost k umístění končetin do zvýšené polohy. Během dne podložením na stoličku nebo stůl, v noci zvýšením matrace v nohách postele.

10. Nevyhledávejte teplé prostředí.

11. Sprchujte nohy studenou vodou.

12. Hlídejte svoji váhu. V případě nadváhy se snažte o zhubnutí. Snížení váhy lze docílit především snížením příjmu potravy a pohybovou aktivitou.

13. Pokud trpíte zácpou, dbejte na životosprávu, zlepšující Vaše vyprazdňování.

14. Jestliže v budoucnu budete léčení pro jiná onemocnění, informujte lékaře o tom, že trpíte žilní nedostatečností a užívejte léky dle jeho doporučení.



Archív

Pondělí:8:00 - 18:00
Úterý:8:00 - 18:00
Středa:8:00 - 18:00
Čtvrtek:8:00 - 18:00
Pátek:8:00 - 18:00